اخبارتلفن همراه

دوربین‌های سلفی زیر نمایشگر چگونه کار می‌کنند و چه زمانی منتظر عرضه آن‌ها باشیم؟

مدتی است که دو شرکت چینی شیائومی و Oppo، با انتشار تصاویر و اطلاعاتی اعلام کرده‌اند که ضمن حل یک چالش بزرگ، بالاخره توانسته‌اند گوشی‌های هوشمند تمام صفحه‌ای را تولید کنند که دوربین سلفی را در زیر خود جای داده‌اند. اما به راستی دست‌یابی به این فناوری چگونه ممکن شده است و چه زمانی باید منتظر عرضه اسمارت فون‌های بهره‌مند از آن باشیم؟

در طی سال‌های اخیر تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند سعی کرده‌اند با استفاده از راه‌کارهای مختلفی با پنهان کردن دوربین‌های سلفی از دید کاربران و اضافه کردن یک نمایشگر تمام صفحه به محصولات خود، جذابیت آن‌ها را بیشتر کنند. در ابتدا استفاده از یک بریدگی مستطیل شکل در بالای نمایشگر این محصولات مرسوم شد. سپس نوع دیگری از این بریدگی‌ها با عنوان Punch-Holes مورد استفاده قرار گرفت که با سوراخ کردن بخشی از نمایشگر امکان دسترسی به دوربین سلفی را مهیا می‌شد. در طی ماه‌های اخیر نیز از دوربین‌های سلفی کشویی رونمایی شده است که جدیدترین راه‌کار برای حذف این سنسورها از پنل اصلی گوشی‌های هوشمند به شمار می‌رود.

اما بدون شک بهترین روش برای راحت شدن از شر دوربین‌های سلفی، یکپارچه سازی آن‌ها با نمایشگر گوشی‌های هوشمند است. اتفاقی که در گوشی‌های پرچمدار امروزی برای سنسورهای شناسایی اثر انگشت رخ داد و سبب شد ظاهری جذاب‌تر و بهتر برای این آن ها فراهم شود. اما برخلاف این سنسورها، یکپارچه سازی دوربین‌های سلفی با صفحات نمایش کاری ساده نیست و به این منظور چالش‌های فراوانی باید حل شود.

قرار دادن دوربین‌های سلفی در زیر نمایشگر، ایده جدیدی نیست و برای یک دهه است که شرکت‌های مختلف با ثبت پتنت‌های گوناگون در تلاش هستند این ایده را به فعل تبدیل کنند. اما محدودیت‌های فنی و کمبود دانش در این زمینه سبب شده است تا به امروز اکثریت راهکارهای معرفی شده با شکست روبرو شوند. با این وجود به نظر می‌رسد که شیائومی وOppo بالاخره توانسته‌اند به فناوری‌های لازم در این زمینه دست پیدا کنند و نخستین رده از گوشی‌های با دوربین سلفی زیر نمایشگر را به مرحله تولید برسانند. به راستی دست‌یابی به این فناوری چگونه ممکن شده است؟

می‌توان گفت که به لطف نمایشگرهای OLED که برخلاف دیگر نوع از صفحات نمایش، دارای نور پس‌زمینه نیستند، دسترسی به این فناوری امکان پذیر شده است. نمایشگرهای OLEDقادر هستند توسط پیکسل‌های خود نور موردنیاز برای نمایش تصاویر را فراهم کنند. این موضوع سبب می‌شود که بتوان با خاموش کردن تعدادی از پیکسل‌ها، از نمایش تصویر توسط بخشی از نمایشگر جلوگیری کرد.

تاکنون یکپارچه سازی سنسورهای شناسایی اثر انگشت که به نوعی از یک سنسور عکاسی استفاده می‌کنند با نمایشگرهای OLED امکان پذیر شده است، اما باید توجه داشت که داستان ترکیب یک دوربین سلفی با این نوع از صفحات نمایش، که باید در خروجی تصاویر با وضوح بالایی را به نمایش بگذارد، کاملاً متفاوت است. سنسورهای شناسایی اثر انگشت به لنز نیاز ندارند، چرا که انگشت کاربران، که به ثبت یک طرح از آن‌ها نیاز است، تنها چند میلی متر با آن‌ها فاصله دارد. اما برخلاف آن‌ها دوربین‌های سلفی باید قادر باشند از اجسام حاضر در چندین فوت از خود نیز تصویری واضح به ثبت برسانند. این موضوع سبب می‌شود که به ترکیب آن‌ها با انبوهی از لنزها نیاز باشد و به همین دلیل یکپارچه سازی آن‌ها با صفحات نمایش کاری سخت به نظر می‌رسد.

به جرات می‌توان گفت که ترکیب دوربین‌های سلفی با صفحات نمایش، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی بوده است که شرکت‌های تولید کننده گوشی هوشمند با آن روبرو شده‌اند. تاکنون اطلاعات زیادی در مورد راه‌کاری که شیائومی و Oppo به منظور ترکیب این سنسورها با صفحات نمایش به کار گرفته‌اند منتشر نشده است اما تصویری که چندی پیش از سوی شیائومی منتشر شد جزییات مناسبی را از آن‌ در اختیار ما قرار می‌دهد.

طبق اطلاعات منتشر شده از سوی این شرکت، بهترین راه‌‌کار برای ترکیب نمایشگر و دوربین‌های سلفی، این است که صفحه نمایش بتواند نقش لنز را هم ایفا کند. با استفاده از قابلیتی که در بالا برای نمایشگرهای OLED معرفی شد، شیائومی توانسته است بخشی از صفحه نمایش گوشی های خود را به صورت شفاف در بیاورد. به این ترتیب که هنگامی که دوربین سلفی در حال استفاده نیست تصاویر طبق معمول بر روی نمایشگر به نمایش گذاشته می‌شوند. اما هنگامی که دوربین، برای ثبت تصاویر سلفی روشن می شود این بخش از صفحه نمایش حالت شفاف به خود می‌گیرد و نقش یک لنز را ایفا می‌کند.

نمایشگرهای OLED معمولی، از یک لایه کاتد و آند غیرشفاف بهره می‌برند اما شیائومی توانسته است این لایه‌ها را به گونه‌ای تولید کند که شفاف باشند و از ورود نور محیط به زیر صفحه نمایش جلوگیری نکنند. این موضوع سبب می‌‌شود که در حال حاضر تنها امکان یکپارچه سازی دوربین‌های سلفی با نمایشگرهای OLED ممکن باشد.

یکی از چالش‌های مهم در هنگام استفاده از این فناوری این است که دوربین سلفی بتواند مطابق با قبل، تصاویر با وضوح و کیفیت مناسبی را به ثبت برساند. چرا که مسلماً یک صفحه نمایش نمی‌تواند همچون لنزهای استاندارد موجود در دوربین‌های سلفی عمل کند. با وجود این، شیائومی قول داده است که این دوربین‌ها بتوانند، “تصاویر سلفی عالی و کاملی” را به ثبت برسانند. باید دید این قول تا به چه اندازه عملی می‌شود.

اما گزارشی که اخیراً در دسترس قرار گرفته است نشان می‌دهد که در سال جاری میلادی هیچ محصولی که از این فناوری بهره ببرد عرضه نخواهد شد، چرا که هنوز چالش‌های آن به طور کامل برطرف نشده است. این گزارش نشان می‌دهد که شرکت‌های تولید کننده گوشی‌های هوشمند همچنان قصد دارند در سال ۲۰۱۹، به توسعه راه‌کارهای موجود برای حذف دوربین سلفی از پنل اصلی بپردازند و تولید تجاری محصولات مبتنی بر این فناوری جدید را در سال آینده آغاز کنند.

منبع
شهر سخت افزار
0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
0 نظرات
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا