تعیین و ابلاغ تعرفه برق تولید ارزهای دیجیتال تا سه هفته آینده
اخبار حول جبهگیری مسئولین در خصوص برخورد با ماینرها در کشور ما به یکی از تیترهای اصلی بسیاری از وبسایتها و مجلات تبدیل شده و در آخرین آنها سخنگوی صنعت برق کشور اعلام نموده که وزارت نیرو تعرفه برق مورد نیاز برای تولید بیت کوین را تا حداکثر سه هفته آینده ابلاغ خواهد نمود.
یکی از مشکل بزرگ کاربران، مسئولین و یا به صورت کلی مخالفان بیت کوین با تولید آن، میزان توان الکتریکی است که برای صرف هر واحد از آن مصرف میشود. در کشور ما نیز به همین دلیل تا به امروز مخالفتها و موضعگیریهای متعددی با تولید بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال با استفاده از برق خانگی که مشمول یارانههای متعدد دولتی میشود، مطرح شده است.
در همین زمینه مصطفی رجبی مشهدی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی شرکت توانیر که همزمان سخنگوی صنعت کشور نیز میباشد در مصاحبهای اعلام نموده:
شرکت توانیر آماده دریافت رسمی تقاضای تولیدکنندگان ارز دیجیتال برای تخصیص برق است. به این درخواستها با مشخصشدن تعرفه برق تولید ارز دیجیتال و بررسی ظرفیتهای شبکه در نقطه مورد درخواست، رسیدگی میشود.
بر اساس برآوردهای صورتگرفته، میزان برق مصرفی ماینرها و بهعبارت کلیتر تولیدکنندگان ارز دیجیتال کمتر از ۵۰۰ مگاوات است و همچنین بر اساس روشهای مختلف تخمینی، وزارت نیرو پیشبینی نموده که میزان مصرف واقعی برق ماینرها میتواند بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات باشد.
رجبی معتقد است که ماینرها بهتر است به صورت رسمی کار خود را دنبال کنند؛ به این صورت که به این شرکت مراجعه کرده و درخواست خود را ارائه نموده، پروانه بگیرند تا شرکت توزیع برق بتواند به آنها برق مورد نیازشان را اختصاص دهد. این روش شفافیت لازم را داراست و به همین خاطر میتواند بازدهی خوبی هم داشته باشد.
مهمترین چالش بیتکوین اعمال فشار کاذب روی شبکه در فصل تابستان است که عموماً برای انتفاع عمومی و خانوار نبوده و در حالتی مابین تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
رجبی در این باره میگوید که وقتی در ساعات اوج مصرف به شبکه نگاه کنیم و آن را با دوران گذشته مقایسه کنیم، میتوان به موضوع مهم بیت کوین و اثرات آن بر شبکه پرداخت؛ چرا که این مصرف مازاد به خوبی در شبکه و سیستمهای کنترل آن مشهود است.
معاون امور اقتصادی وزارت نیرو در این باره میگوید:
موضوعی که اهمیت دارد بحث یارانه انرژی است، تولید ارز دیجیتال صنعتی است که بهسرعت طی ۳ تا ۴ ماه، هزینههای خود را تأمین کرده و سودآور میشود؛ این صنعت اگر بخواهد با هزینههای آزاد، ارز خود را صادر کند و از طرفی برق ارزان و با یارانه دولتی دریافت کند، منطقی نیست.
اما با همه اینها وزارت نیرو پیشنهاداتی را نیز در این مورد مطرح کرده که مهمترین آنها تعیین تعرفه برق صادراتی برای انجام امور استخراج ارز مجازی است:
تا ۳ هفته آینده تعرفه برق تولید ارز دیجیتال مشخص و ابلاغ میشود و از آن پس میتوانیم هر نوع درخواستی را بهصورت رسمی و شفاف بررسی و نسبت به تخصیص برق برای فعالان این صنعت اقدام کنیم.
به هر حال شرکت توزیع کمر همت بسته تا در این زمینه یک اقدام عملی انجام داده و مانع از مصرف بیش از حد برق توسط ماینرها شود. شاید راهکار تغییر تعرفه در حال حاضر عملی و کارآمد باشد و بتواند یک روند قانونی در این زمینه پیاده سازی کند.
ناگفته نماند که تا به حال هیچ کشوری تعامل مستقیم با بیت کوین را در سطح کاربران هادی و کوچک به رسمیت کامل نشناخته و به دلیل همین ضعف قانون گذاری، میتوان گفت، بیتکوین راه زیاد دارد تا به مقبولیت بالای کهکشانی برسد.