تلفن همراهمقالات

نگاهی به عکاسی در نور کم با گوشی؛ حالت شبانه یا Night Mode چیست و چگونه کار می‌کند

اگر از علاقه‌مندان و دنبال‌کنندگان اخبار مربوط دوربین‌ گوشی‌های هوشمند باشید، احتمالاً تا کنون کلماتی مثل Night Mode، Night Sight، Bright Night و مثل این‌ها به گوشتان خورده باشد. این عبارات مربوط به حالت‌های عکس‌برداری هستند و همانطور که از نامشان پیداست، برای ثبت تصاویر بهتر در نور بسیار کم و شب‌ها طراحی شده‌اند.

اما واقعاً این «حالت شبانه» چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟ آیا آنطور که تبلیغ می‌شود، عمل می‌کند و اثر قابل توجهی می‌گذارد؟ در این مطلب در مورد حالت‌های عکسبرداری گوشی‌ها در نور کم صحبت می‌کنیم تا شک و تردیدها برطرف شود.

عکسبرداری در نور کم و محدودیت‌های این کار
ثبت تصاویر در نور کم از آغاز به کار دوربین‌ها کاری سخت و چالشی بود؛ زیرا این دستگاه‌ها مستقیماً با نور کار می‌کنند. فناوری دوربین‌ها در سال‌های متمادی بسیار پیشرفت کرده است ولی بعضی از محدودیت‌ها همچنان در جای خود ایستاده‌اند.

عبارات مهم:

• ISO: به حساسیت پرده‌ی عکاسی به نور اشاره می‌کند. هر چه ایزو بالاتر باشد، پرده یا فیلم به نور حساس‌تر است و سریع‌تر تصویر را ظاهر می‌کند. ضمن اینکه افزایش ایزو باعث ایجاد نویز بیشتر نیز می‌شود.

• Shutter speed: به مدت زمانی که حسگر دوربین نور را دریافت می‌کند اشاره می‌کند. کم کردن سرعت شاتر می‌تواند وضوح تصویر را بیشتر کند. بالا رفتن این مقدار ممکن است تحت تأثیر حرکت سوژه قرار گرفته و باعث تاری شود.

در مورد حسگر تصویر دوربین، اندازه هم مهم است. هرچه حسگر بزرگتر باشد می‌تواند سطوح بالاتری از ایزو را با تولید نویز دیجیتال کمتر مدیریت کند. ضمناً حساسیت ایزوی بالاتر نیاز به سرعت شاتر طولانی‌تر را کم کند و تصویری با وضوح بالا ثبت کند.

حسگر بیشتر گوشی‌های هوشمند در اندازه‌های ۱/۱.۷ اینچ یا ۱/۲.۳ یا اندکی کمتر و بیشتر هستند. همانطور که در شکل بالا هم می‌بینید، این اندازه‌ها نسبت به اندازه‌های ممکن در دوربین‌ها، اصلا بزرگ نیستند. اما چرا از یک حسگر بزرگتر در گوشی‌ها استفاده نمی‌شود تا همه چیز بهتر شود؟

مهمترین مشکل در این زمینه این است که اندازه‌ی قطعات یک فاکتور مهم درباره‌ی گوشی‌های هوشمند است و باید فناوری‌های زیادی در یک فضای کوچک و محدود در کنار هم قرار گیرند. قرار دادن یک حسگر بزرگ پشت یک گوشی بسیار دشوار است. بنابراین سازندگان گوشی‌های هوشمند مجبور می‌شوند تصاویر در نور کم را با وجود این حسگرهای کوچک بهبود بخشند، و بهترین راه برای این کار، استفاده از نرم‌افزار و پردازش تصویر است.

عملیات پس‌پردازشی در گوشی می‌تواند نوردهی را افزایش دهد، تعادل سفید را تنظیم کند، رنگ‌ها را هم‌تراز کند و … . همه‌ی این تغییرات در نهایت می‌توانند به بهبود کیفیت تصویر منجر شوند. به همین دلیل است که گوگل و سایر تولیدکنندگان در حال فعالیت و کمک کردن به کاربران با روش‌هایی مثل «حالت شبانه» یا «دید شبانه»ی گوگل هستند.

حالت شبانه چگونه کار می‌کند؟
درک دقیق اینکه این بهبودهای نور کم چگونه کار می‌کنند مقداری دشوار است. اما می‌توان گفت این روش‌ها در مجموع شبیه به روش معروف HDR کار می‌کنند.

لغت‌های مهم:

• HDR: مخفف کلمات High Dynamic Range به معنی محدوده‌ی پویای بالا است. از این روش برای متعادل کردن سطوح روشنایی در نقاط مختلف تصویر استفاده می‌شود. HDR به کمک ثبت چندین تصویر با سطوح نوردهی متفاوت (که معمولاً با تغییر سرعت شاتر انجام می‌شود) این کار را انجام می‌دهد. تصاویر متوالی با یکدیگر ترکیب می‌شوند تا سایه‌ها واضح‌تر شده و سطوح روشن، کم‌نورتر شوند و جزئیات کل چارچوب عکس نمایان‌تر شود.

• Bracketing: روش عمومی برای ثبت یک تصویر در حالت‌ها و تنظیمات مختلف و سپس ترکیب آن‌ها با استفاده از نرم افزارهای مخصوص است. این کار برای شرایطی که ثبت یک تصویر کافی نیست مناسب است.

در اصل، حالت شبانه در اندروید (یا هر اسم دیگری که تولیدکننده‌ی گوشی شما روی آن گذاشته) از هوش مصنوعی برای تحلیل صحنه‌ای که شما قصد عکسبرداری از آن را دارید استفاده می‌کند. گوشی چندین فاکتور مثل نور، حرکت گوشی و حرکات سوژه‌های حاضر در صحنه را برای ثبت تصویر در نظر می‌گیرد. سپس گوشی مجموعه‌ای از تصاویر را در سطوح محتلف نوردهی ثبت کرده و با استفاده از محدوده‌بندی، آن‌ها را در کنار هم گذاشته و حداکثر جزئیاتی را که دریافت کرده در یک تصویر نهایی در اختیار شما قرار می‌دهد.

البته پشت صحنه، عملیات بسیار زیاد دیگری هم انجام می‌پذیرد. گوشی باید تعادل سفید، رنگ‌ها و چندین عامل دیگر را نیز اندازه‌گیری کند که این کارها معمولاً توسط الگوریتم‌های عجیب و غریبی که اکثر ما از آن سر در نمی‌آوریم انجام می‌شود.

در این مطلب بیشتر در مورد پیاده‌سازی این فناوری توسط گوگل صحبت می‌کنیم. تولیدکنندگان مختلف از روش‌های دیگری استفاده می‌کنند که تفاوت‌های جزئی با روش گوگل دارد اما در مجموع فرایند کلی برای همه شبیه به هم است.

حالت شبانه چگونه کمک می‌کند؟
اگر می‌خواستیم فقط ایزو را افزایش دهیم، تصویر خیلی تاریک، پر از نویز یا بیش از حد ملایم می‌شد. مگر اینکه یک شات با نوردهی بالا داشته باشید که آن هم نیازمند ثبت تصویر در یک مدت زمان طولانی‌تر است که در این شرایط، باید در تمام مدت گوشی را در حالتی کاملاً بی‌حرکت نگه دارید (معمولاً با استفاده از یک سه‌پایه). محدوده‌بندیِ دستی هم نیاز به ثابت نگه داشتن دوربین دارد.

با استفاده از حالت شبانه می‌توانید هر دو مزیت را داشته باشید. می‌توانید دوربینِ گوشی را روی دست خود نگه دارید، در چند ثانیه تصویر را ثبت کرده و به نرم‌افزار اجازه دهید که بقیه‌ی فرایند را به عهده بگیرد. یک مصرف‌کننده‌ی متوسط به این صورت می‌تواند به همراه داشتن سه‌پایه در مکان‌های مختلف، یادگیری روش‌های پیچیده یا ثبت تصاویر بی‌کیفیت را به فراموشی بسپارد.

جنبه‌های منفی حالت شبانه
هر روشی ممکن است علاوه بر امتیاز، معایبی هم داشته باشد و در حالت شبانه در عکاسی نیز همین طور است. این روش هم جنبه‌های منفی دارد. مهمترین نقطه‌ی منفی در مورد حالت شبانه این است که این روش با سوژه‌های در حال حرکت خوب عمل نمی‌کند. به این دلیل که حالت شبانه بر اساس ثبت چندین تصویر کار می‌کند، سوژه‌هایی که حرکت می‌کنند ممکن است تار شده یا حتی کاملاً حذف شوند. این حالت با صحنه‌های ثابت بهتر عمل می‌کند.

البته ثبت یک تصویر در حالت شبانه بیشتر از حالت عادی هم طول می‌کشد. زندگی پر از لحظات گذرا و کوتاه است بنابراین اگر به اندازه‌ی ۳ تا ۵ ثانیه فرصت صبر کردن ندارید، بهتر است از این روش عکسبرداری استفاده نکنید. در این شرایط شاید استفاده از حالت خودکار بهتر باشد.

برای حالت شبانه آماده‌اید؟
حالا که همه چیز را در مورد حالت شبانه فهمیدید، می‌توانید از آن در ماجراجویی‌های شبانه‌ی خود استفاده کنید. البته متأسفانه در حال حاضر تمام گوشی‌های موجود در بازار حالت شبانه ندارند. اما ما در این مطلب بعضی از گزینه‌های محبوب را ذکر می‌کنیم. در حالی که تمام مواردی یاد شده در این مطلب پرچمدار هستند، چند گزینه از بین گوشی‌های ارزان‌قیمت مثل Honor 10 Lite و Realme 2 Pro نیز از این قابلیت بهره می‌برند.

پیکسل ۳ و پیکسل ۳ ایکس‌ال گوگل

تمام گوشی‌های سری پیکسل از قابلیت دید شبانه یا Night Sight سود می‌برند اما پیکسل ۳ و پیکسل ۳ ایکس‌ال گزینه‌های مورد علاقه‌ی ما هستند. این گوشی‌ها دوربین‌های فوق‌العاده، لرزشگیر تصویر عالی (که به دید شبانه نیز کمک می‌کند) و بسیاری از خصوصیات خوب دیگر را یک جا دارند.

هواوی پی۳۰ پرو

همان طور که انتظار می‌رود جدیدترین و بهترین دوربین گوشی هواوی هم از حالت شبانه استفاده می‌کند. شرکت چینی هواوی برای توانایی‌های بالا در زمینه‌ی عکاسی معروف است بنابراین این گوشی هم می‌تواند یک انتخاب عالی برای شما باشد.

گلکسی اس۱۰ و گلکسی اس۱۰ پلاس سامسونگ

ویژگی موسوم به «شبِ روشن» در سامسونگ برای روشن کردن خودکار عکس‌ها وقتی یک محیط خیلی تاریک تشخیص داده شود وجود دارد، اما به‌روزرسانی آوریلِ این گوشی‌ها امکان فعال کردن این ویژگی به صورت دستی را هم به کاربر اعطا کرده است. گلکسی اس۱۰ و اس۱۰ پلاس جزء محبوب‌ترین گوشی‌های موجود در بازار هستند.

وان‌پلاس ۶تی

وان‌پلاس حالت شبانه‌ی عکسبرداری خود را Nightscape می‌نامد. با شروع قیمت از ۵۴۹ دلار، وان‌پلاس ۶تی مقرون به صرفه‌ترین گوشی پرچمدار موجود در این لیست است اما این واقعاً به این معنی نیست که ۶تی از رقبا عقب‌تر باشد. این گوشی هم در مجموع می‌تواند یک انتخاب بسیار خوب باشد.

منبع
شهر سخت افزار
0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
0 نظرات
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا