بررسی کارت گرافیک ASUS ROG Strix 1660 Ti OC Edition ؛ قاتل خاموش فریمها
در این مطلب به سراغ محصولی از ایسوس میرویم؛ این کارت گرافیک ASUS ROG Strix 1660 Ti OC Edition نام دارد و بر اساس معماری Turing ساخته شده که در ادامه به بررسی و موشکافی آن میپردازیم.
مقدمه
کارتهای گرافیکی رده پایین یا اقتصادی انویدیا با وجود معرفی کارتهای میانرده و ردهبالای نسل Turing، مدتی بود که همچنان محدود به تراشههای GTX 1050 و GTX 1060 از معماری پاسکال میشد. از طرفی AMD نیز در این رده تحرک خاصی نداشت و تنها با کاهش قیمت کارتهای RX570 و RX580 در دو سال گذشته، فروش و رقابت را در این رده حفظ میکرد. اما انویدیا در ماههای اخیر کارتهای گرافیکی GTX 1650 ، GTX 1660 و GTX 1660Ti را به عنوان کارتهای گرافیکی رده اقتصادی جدید خود بر اساس نسل Turing معرفی کرده است که جایگزین کارتهای هم رده از نسل پاسکال شدهاند.
پردازندههای گرافیکی TU116 و TU117 با تکنولوژی ۱۲nm تولید شدهاند و قلب پردازشی این کارتهای گرافیکی جدید را تشکیل میدهند که از ۸۹۶ تا ۱۵۳۶ هسته CUDA، با پشتیبانی از تکنولوژیهای سایهپردازی و محاسباتی نسل Turing برخوردارند. همچنین مقدار حافظه گرافیکی تعبیه شده نیز از ۴GB تا ۶GB و از نوع GDDR5 برای کارتهای GTX 1650 و GTX 1660، و GDDR6 برای GTX 1660 Ti در نظر گرفته شده است. با توجه به مشخصات ظاهری پردازشی و حافظه گرافیکی تعبیه شده در این کارتها مشخص است که همگی برای حداکثر رزولوشن Full HD یا همان ۱۹۲۰×۱۰۸۰ بهینه شدهاند.
پردازندههای گرافیکی سری ۱۶ در واقع نسخههای ضعیفتر از پردازشگرهای سری ۲۰ هستند که هستههای Tensor و RT آنها حذف شده است اما سایر تکنولوژیهای معماری Turing را به همراه دارد.
با این توضیح میتوان متوجه شد قابلیت Ray-Tracing که یکی از فاکتورهای اصلی تبلیغاتی سری RTX 20XX بود در کارتهای سری ۱۶ به صورت سختافزاری وجود ندارد؛ اما انویدیا در آخرین نسخه از درایور خود قابلیت Ray-Tracing مبتنی بر توابع DirectX را روی این کارتها فعال کرده است.
نمونه مورد بررسی ساخت شده توسط بخش ROG شرکت ایسوس است که از نظر ظاهری یک کارت رده بالا به نظر میآید و هیچ شباهتی به یک کارت ارزان قیمت ندارد. نام دقیق این کارت گرافیک ROG Strix GTX 1660 Ti OC بوده و از خنک کنندهای سه فن، مشابه کارتهای RTX 2080 این سری، بهره میبرد. همانطور که از پسوند OC در نام این کارت مشخص است، ایسوس فرکانس بوست را برای پردازنده گرافیکی از ۱۷۷۰MHz به ۱۸۶۰MHz افزایش داده است.
طراحی PCB اختصاصی، نورپردازی زیبای RGB، کامپوننتهای با کیفیت و درجه بازدهی بالا نیز از دیگر ویژگیهای این کارت گرافیک است که در ادامه با جعبه گشایی و بررسی دقیق این محصول، بیشتر با آنها آشنا خواهید شد.
بستهبندی و محتویات جعبه
روی جعبهی مشکی رنگ این محصول نشان ROG با مجموعهای از نورهای RGB آراسته شده است و در کنار نمایی از کارت درون جعبه، نام محصول و پیشوند کارتهای انویدیا “Geforce GTX” محتویات روی بستهبندی را تشکیل میدهند. همچنین برچسب WTFast حکایت از به همراه داشتن بسته ۶ ماهه این نرمافزار به ارزش تقریبی ۵۴ دلار با این محصول دارد.
در پشت جعبه معرفی نسبتاً کاملی از تمام قابلیتها و تکنولوژیهای به کار رفته در ساخت این کارت گرافیک وجود دارد که در رأس آن به شش مورد زیر اشاره شده است:
- Maxcontact Technology ماشینکاری دقیق سطح تماس هیتسینک برای انتقال حرارت بهتر
- Auto-Extreme Technology تولید شده به صورت تمام اتوماتیک برای افزایش ماندگاری و کاهش اشتباهات انسانی
- AuraSync Compatibility پشتیبانی از نرمافزار مدیریت نورهای RGB ایسوس و قابلیت خاموش کردن سیستم نورپردازی با یک کلید
- GPU Tweak II نرمافزار اختصاصی ایسوس برای اورکلاکینگ و مانیتورینگ کارت گرافیک
- Dual Bios Switch دو بایوس مجزا و تعبیه کلید کشویی برای تغییر پروفایل بایوس
- Axial-Tech Fans طراحی جدید فنها به منظور افزایش جریان هوا و کاهش نویز
محتویات اصلی، درون جعبهای با نشان Strix قرار گرفتهاند که شامل موارد زیر است:
- کارت گرافیک
- دیسک نوری شامل درایورها و نرم افزارهای مورد نیاز
- راهنمای نصب سریع
- دو بند نگهدارنده با نشان ROG
همچنین لازم به ذکر است همراه این کارت گرافیک اشتراک یک ساله نرمافزار ضبط و استریم Xspilit به ارزش تقریبی ۱۰۰ دلار و اشتراک شش ماهه نرمافزار کاهش پینگ WTFast به ارزش ۵۴ دلار نیز قرار گرفته و قیمت این این مجموعه در حدود ۳۳۰ دلار در نظر گرفته شده که حدود ۵۰ دلار بیش از MSRP تعیین شده انویدیا برای کارت گرافیک GTX 1660 Ti است.
نمای ظاهری و مشخصات فنی
طراحی ظاهری این کارت با سری گذشته کارتهای Strix تفاوت چندانی ندارد اما بهینهسازیهای مهمی را با خود به همراه دارد. این قاب، سه فن ۹۰mm را به همراه اصلیترین بخشهای نورپردازی RGB کارت را در خود جای داده است و به لطف طراحی زیبا و رنگ خنثی خود، تاثیر نورهای RGB را دوچندان کرده است.
این کارت توسط ایسوس اندکی اورکلاک شده و دارای فرکانس پایه (بیس کلاک) ۱۵۰۰MHz و فرکانس بوست (بوست کلاک) ۱۸۶۰MHz است که با نصب نرمافزار GPUTweak میتوان از دو پروفایل دیگر تحت نام Silent Mode با فرکانس ۱۸۳۰MHz یا OC Mode با فرکانس ۱۸۹۰MHz بهره برد. حافظههای رم به کار گرفته شده نیز در حجم ۶GB و از نوع GDDR6 با Memory Bus 192Bit هستند که فرکانس کاری آن به ۱۵۰۰MHz یا ۱۲۰۰۰MHz Effective میرسد.
در پشت کارت از یک Backplate یا صفحه فلزی پشتی استفاده شدهاست تا این خنک کننده سه فن و سنگین به PCB آسیب نرساند و در طول زمان و دمای بالا از خم شدن یا Sag جلوگیری کند. همچنین برخلاف شباهت ظاهری به کارت RTX 2080، صفحه فلزی پشتی در این کارت مجهز به نورپردازی RGB نیست.
در کارتهای سری GTX 16XX رابط NVLink وجود ندارد و در طراحی PCB این کارت، این فضای خالی جای خود را به دو قابلیت ویژه داده است. کلید کشویی BIOS_SW برای تغییر بین دو نسخه بایوس از پیش بارگذاری شده و تک سوییچ LED ON/OFF برای روشن و خاموش کردن سریع و بدون نیاز به نرمافزار سیستم نورپردازی.
در بیشتر کیسهای امروزی، شاسیهای داخلی و خروجی اسلاتهای PCI به رنگ مشکی هستند. ایسوس برای هماهنگی بیشتر رنگها در بخش پشت کیس، این براکتهای خروجی را نیز به رنگ مشکی در آورده است. پورتهای خروجی نیز همگی دارای محافظ گرد و خاک هستند.
همچنین به منظور شخصی سازی و زیبایی بیشتر، نورپردازی RGB برای لبه خارجی و جدارههای اطراف فنها در نظر گرفته شده است که یک مجموعه کامل از نورپردازی برای نصب در حالتهای عمودی یا افقی را در هر نوع کیس، فراهم میکند.
خروجیهای تصویر این کارت گرافیک شامل دو پورت HDMI 2.0b و دو پورت DisplayPort 1.4 میشود که توانایی پشتیبانی از ۴ مانیتور بهطور همزمان و حداکثر رزولوشن ۷۶۸۰×۴۳۲۰ را داراند.
ابعاد این کارت به ترتیب در طول، عرض و ارتفاع برابر با ۳۰.۱، ۱۳.۲ و ۵ سانتیمتر است و نصب آن فضای ۲ اسلاتی را اشغال میکند. همچنین وزن این کارت به همراه خنککنندهی قدرتمند نصب شده در حدود ۱ کیلوگرم است.
در راستای بهینهسازیهای انجام شده روی این خنککننده، فنها نیز مورد بازنگری قرار گرفتهاند. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید نوع تیغههای فن برای کاهش نویز و افزایش فشار هوای خروجی تغییر کرده اند و پرهها درون قابی مخروطی شکل قرار گرفتهاند. بر اساس اطلاعات سازنده این تغییر به افزایش حدود ۱۰CFM جریان هوا و ۰.۸mmH2O فشار هوای خروجی در کنار تولید نویز یکسان، نسبت به فنهای قبلی منجر شدهاست. این فنها ساخت شرکت Everflow، حداکثر سرعت چرخش ۳۵۰۰RPM و با مشخصات ۱۲v 0.5A در کنار استاندارد IP50 (مقاوم در برابر گرد و غبار) هستند.
سیستم خنککننده و مدار رگولاتور ولتاژ
با باز کردن تمامی کاورها و خنک کنندههای نصب شده بر روی کارت به بررسی دقیق کامپوننتهای استفاده شده و وضیعت سیستم خنک کننده میپردازیم. با باز کردن ۴ پیچ فنردار، هیتسینک غولپیکر این خنککننده از کارت جدا شده و بخشهای اصلی مدار رگولاتور ولتاژ، بههمراه پردازنده گرافیکی TU116 نمایان میشود.
مهمترین بخش این خنککننده، هیتسینک تنومند آن است که از انبوهی پره (Fin) در لایههای مختلف تشکیل شده است و وظیفه انتقال حرارت به جریان هوا را بر عهده دارد. صفحه دریافت کننده حرارت از پردازنده گرافیکی (Cold Plate) از جنس مس و روکش نیکل ساخته شده و به کمک ۳ لوله انتقال حرارت (Heat-Pipe) گرما را از اصلیترین منبع، یعنی پردازنده گرافیکی گرفته و به پرهها منتقل میکند.
این صفحه فلزی را ایسوس Reinforced-Frame نامیده و وظایف مهمی دارد. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید این فریم توسط ۹ پیچ به Backplate و براکت پورتهای خروجی متصل میشود و PCB کارت را در برابر خمشدگی بر اثر وزن زیاد خنککننده، بیمه میکند. همچنین در اطراف محل قرار گیری تراشههای حافظه پدهای حرارتی، گرمای تولید شده توسط این تراشهها را دریافت و دفع میکند. اگرچه مقدار گرمای تولید شده در تراشههای حافظه بسیار ناچیز است، اما کارکرد هرچه خنکتر آنها به افزایش دوام و پایداری کارتگرافیک به خصوص در شرایط اورکلاکینگ کمک قابل توجهی میکند.
با توجه به ماسفتهای با درجه بازدهی بالا در مدار رگولاتور ولتاژ این کارت گرافیک و گرمای تولیدی ناچیز، خنک کنندگی این ماسفتها نیز به کمک پد حرارتی قرار گرفته در جلوی این فریم دریافت و دفع میشود.
Backplate در این کارت تاثیری در سیستم خنککنندگی ندارد و تنها در کنار Baseplate از خم شدن PCB جلوگیری کرده و از پشت PCB در برابر گرد غبار و سایر آسیبهای فیزیکی محافظت میکند.
با باز کردن تمامی فریمها و صفحههای محافظ و خنککننده، PCB کارتگرافیک و نمایی کلی از کامپوننتهای بهکار رفته، نمایان میشود.
کیفیت PCB و لحیمکاری در این برد، به دلیل استفاده از سیستمهای تمام اتوماتیک و خط تولید Auto-Extreme بسیار بالاست.
در تصویر بالا نمایی کلی از مجموعه مدار رگولاتور ولتاژ این کارت گرافیک را مشاهده میکنید که جریان مورد نیاز پردازنده گرافیکی، تراشههای حافظه و سایر بخشها از طریق یک کانکتور ۸pin PCI-E و اسلات PCI-E مادربرد تامین شده و سیستم VRM، تنظیم و تصفیهی این ورودی را انجام میدهد.
مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده گرافیکی و تراشههای حافظه GDDR6 این کارت از نوع ۲+۶ فاز بوده که ۶ شریان وظیفه تامین ولتاژ و جریان مورد نیاز پردازنده گرافیکی (Vcore) را بر عهده دارند و ۲ شریان، ولتاژ و جریان مورد نیاز تراشههای GDDR6 حافظه (Vmem) را تامین میکنند که توسط چوکهای اختصاصی SAP ایسوس و خازنهای آلمینیوم پلیمری Solid روی PCB تصفیه شده و به پردازنده گرافیکی و تراشههای حافظه میرسد.
ماسفتهای به کار رفته در بخش Vcore مدل SiC638 از نسل چهارم ماسفتهای ساخت Vishay هستند. این ماسفتها از نوع Power Stage بوده و بخشهای مختلف یک کنترل کنندهی جریان، مانند HighsideFET، LowsideFET و Mosfet Driver را درون خود جای دادهاند. همچنین توانایی تحمل جریان ممتد ۵۰ آمپری آنها در ۶ فاز، به مدار رگولاتور ولتاژ توانایی تامین بیشینه جریان ۳۰۰ آمپر برای بخش Vcore را میدهد که این کارت را حتی برای شرایط Extreme Overclocking نیز آماده نگاه میدارد.
یکی از ویژگیهای برجسته این ماسفتها بازده انرژی بیش از ۹۰% در محدوده جریان ۲A تا ۲۵A است که تحت کاربریهای متعارف مانند گیمینگ، مدار رگولاتور ولتاژ بازده انرژی بیشتری داشته و گرمای کمتری تولید میکند.
کنترلر PWM بهکار رفته برای بخش Vcore مدل uP9512R ساخت uPi Semiconductor است. این کنترلر نسخه R از کنترلر جدید و مدرن uP9512 است که بهطور اختصاصی و به سفارش انویدیا تحت استاندارد Open VReg Type 4iPlus تولید شده است. این نسخه یک کنترلر ۸ فاز تک کاناله است که به صورت ۶ فاز پیکربندی شده است و حداکثر فرکانس سوییچینگ ۲MHz دارد. همچنین این کنترلر با پشتیبانی از پروتکشنهای OCP، OVP، UVP و OTP به همراه قابلیت برنامهریزی توسط رابط کاربری SMBus برای افزایش بازده و کارایی، یک تراشه ردهبالا برای کنترل مدار رگولاتور ولتاژ به شمار میآید.
کنترلر PWM بهکار رفته برای بخش Vcore مدل uP9512R ساخت uPi Semiconductor است. این کنترلر نسخه R از کنترلر جدید و مدرن uP9512 است که بهطور اختصاصی و به سفارش انویدیا تحت استاندارد Open VReg Type 4iPlus تولید شده است. این نسخه یک کنترلر ۸ فاز تک کاناله است که به صورت ۶ فاز پیکربندی شده است و حداکثر فرکانس سوییچینگ ۲MHz دارد. همچنین این کنترلر با پشتیبانی از پروتکشنهای OCP، OVP، UVP و OTP به همراه قابلیت برنامهریزی توسط رابط کاربری SMBus برای افزایش بازده و کارایی، یک تراشه ردهبالا برای کنترل مدار رگولاتور ولتاژ به شمار میآید.
کنترلر PWM بهکار رفته برای بخش Vmem مدل uP9024Q ساخت uPi Semiconductor است. اطلاعات دقیق این کنترلر هنوز به صورت عمومی در دسترس نیست اما از ترکیب کامپوننتها میتوان دریافت که حداقل یک کنترلر ۲ فاز با درایورهای داخلی است.
سایر تراشهها و کنترلرها
در تصویر بالا قلب این کارتگرافیک یعنی پردازنده گرافیکی GTX 1660 Ti را با کد TU116-400-A1 ملاحظه میکنید.این پردازنده دارای ۱۵۳۶ هسته CUDA بوده و TDP آن ۱۲۰W است. همچنین با توجه به کد A میتوان دریافت که این تراشه قابلیت اورکلاکینگ دارد.
شش تراشه حافظه به کار رفته از نوع GDDR6 بوده و هر تراشه، حجم ۱GB و فرکانس ۱۵۰۰MHz دارد که در مجموع ۶GB حافظه و فرکانس موثر ۱۲,۰۰۰MHz را بهوجود میآورند. این تراشهها ساخت شرکت Micron و مدل D9WCR هستند.
تراشه NCP45491 ساخت ON Semiconductor بوده و وظیفه آنها تشخیص و اندازهگیری ولتاژ و جریان مدار از طریق شنت تا سقف ۴ کانال است.
مقاومتهای شنت بهکار رفته برای مانیتورینگ جریان ورودی به کارت و مدیریت توان مصرفی کارت از ورودیها، از نوع ۵ میلی اهم هستند که دو عدد از آن در اطراف کانکتور تغذیه ورودی و اسلات PCI-E تعبیه شدهاند.
تراشه ۸۹۱۵FN یک کنترل کننده دما و سرعت چرخش فنهای کارت گرافیک و فنهای متصل به کانکتورهای خروجی ساخت ITE به سفارش ایسوس است.
این کارت به دو تراشه بایوس مجهز شده که در تصویر بالا مشاهده میکنید. دو پروفایل بارگذاری شده به صورت پیشفرض حالتهای Performance و Quiet هستند که تفاوت آنها در تنظیمات چرخش فنها با توجه به دماست. در حالت Quiet فنها در دمای کمتر از ۵۰ درجه از حرکت میایستند و در دمای بالای ۵۰ درجه نیز با سرعت کمتری برای تولید نویز کمتر حرکت میکنند. البته از این قابلیت برای بارگذاری پروفایلهای اورکلاکینگ روی هر یک از این بایوسها، بدون نگرانی از هرگونه خطا و از کار افتادن کارت نیز میتوان استفاده کرد.
در انتهای PCB دو Fan Header چهار پین و یک کانکتور ۴پین برای اتصال نوار RGB در نظر گرفته شده است. با توجه به TDP بالاتر کارتهای گرافیک نسبت به سایر قطعات درون کیس، مدیریت سرعت فنها بر اساس دمای کارت گرافیک میتواند بازده و نویز به مراتب بهتری داشته باشد.
همچون گذشته، کانکتور ۸pin PCI-E به LED های نشان دهنده اتصال صحیح کابلها مجهز هستند که در صورت اتصال صحیح کانکتور، LED به رنگ سفید و در غیر این صورت به رنگ قرمز روشن میشود.
در این کارت شکل جدیدی از نقاط اندازهگیری ولتاژ بخشهای مختلف و اصلی توسط ایسوس به کار گرفته شده است. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید نقاطی که با دایره سفید رنگ مشخص و نامگذاری شده اند قادر هستند تا با اتصال مسقیم ولتمتر، ولتاژ بخش مربوطه را اندازهگیری کرد.
نورپردازی خلاقانه تحت عنوان AURA Sync
همواره نقطه قوت سامانههای نورپردازی، نرم افزار کنترل و مدیریت آن است. در جدیدترین نسخه این نرم افزار که نسخه مخصوص کارتگرافیک آن مورد استفاده قرار گرفته است این امکان فراهم شده تا رنگ و جلوه نورپردازی بخشهای مختلف کارت را مدیریت کنید. در جدیدترین نسخه این نرم افزار چندین جلوه مختلف برای نورپردازی این کارتگرافیک در نظر گرفته شده که هر یک زیباییهای خاص خود را دارند. در تصاویر زیر میتوانید نمونههایی از نورپردازی این مادربرد را مشاهده کنید:
متد و سیستم تست
تستهای این قطعه را بهطور کلی به چهار بخش تستهای کارایی، توان مصرفی، حرارتی و اورکلاکینگ تقسیم کردهایم. برای مقایسه نتایج نیز از آرشیو نتایج موجود در لابراتوار استفاده کردیم. مشخصات قطعات، درایورها و سیستم عامل استفاده شده در سیستم تست در این بررسی به شرح زیر است:
لازم به ذکر است در تمامی تستها تنظیمات Bios در حالت پیش فرض تنظیم شدهاند و تنها قابلیت XMP برای ماژولهای حافظه فعال و فرکانس پردازنده بدون تغییر BCLK به ۴.۳GHz اورکلاک شده است. در تصویر زیر نیز مشخصات فنی کارت ASUS ROG Strix GTX 1660Ti OC Edition را از نگاه نرمافزار GPU-Z ملاحظه میکنید:
همچنین لیست نرمافزارهای Benchmark و Monitoring و Gameهای به کار رفته در این بررسی به شرح زیر است:
- ۳DMark Download v2.1.2973 + Time Spy
- Geekbench v4.30 Pro
- V-Ray Benchmark 1.0.8
- Blender 2.8
- Claymore’s Dual Ethereum AMD+NVIDIA GPU Miner v12.0
- Wolfenstein II: New World Colossus
- Battlefield V
- DOOM
- Far Cry 5
- Shadow of the Tomb Raider
- Counter-Strike Global Offensive v1.36.7
- GPU-Z 2.11.0
- FurMark 1.19.0
نکته مهم: تنظیمات گرافیکی در تمامی گیم ها بر روی حداکثر مقدار ممکن تنظیم شده است. البته تنظیمات گرافیکی منحصر به تراشههای گرافیکی Nvidia و یا AMD در تمامی گیم ها غیرفعال شدهاند. همچنین تمامی تستهای Gaming در سه رزولوشن و تکنیکهای Anti-Aliasing مختلف صورت گرفته است. پروفایلهای نامبرده به شرح زیر است:
- ۱۹۲۰×۱۰۸۰ – ۸X MSAA
- ۲۵۶۰×۱۴۴۰ – ۴X MSAA
- ۳۸۴۰×۲۱۶۰ – ۲X MSAA
البته باید توجه داشت کارت مورد بررسی به هیچ وجه مناسب رزولوشنهای بالاتر از ۱۹۲۰×۱۰۸۰ نبوده و تنها دو تست بازی Shadow of Tomb Rider و FarCry که دارای سیستم بنچمارکگیری داخلی هستند، به منظور اطلاع از توان پردازشی و مقایسه با سایر کارتهای گرافیک در نمودارها آورده شدهاند.
تستهای مدیریت مصرف انرژی، حرارتی و نویز صوتی
در این سه تست توان مصرفی کل سیستم (بهوسیله دستگاه Wattmeter)، حداکثر حرارت هسته GPU مانیتور شده توسط نرمافزار GPU-Z و نویز سنجیده شده توسط دستگاه Sound Meter تعبیه شده در فاصله ۱ متری سیستم را در دو وضعیت پس از ۱۵ دقیقه بیباری کامل سیستم (Idle) و پس از ۱۵ دقیقه Load کامل کارت گرافیک توسط نرمافزار FurMark در رزولوشن Full HD اندازهگیری کردیم. نتیجه به دست آمده به شرح زیر است:
با توجه به توان مصرفی اعلام شده از سوی انویدیا برای تراشه TU116-400 که برابر ۱۲۰w است، توان مصرفی این کارت گرافیک به همراه نورپردازی گسترده RGB، کامپوننتهای بیشتر و اورکلاک پیشفرض توسط ایسوس بسیار عالی ارزیابی میشود و همانطور که مشاهده میکنید حتی از کارت GTX 1660 که مشخصاتی تقریبا مشابه دارد ۱۵w مصرف انرژی کمتری دارد.
با توجه به TDP صد و بیست واتی و خنککننده قدرتمند و سه فن به کار رفته، دمای کارت تحت شرایط مختلف کاملا تحت کنترل بوده و پتانسیل بالایی برای بوست خودکار فرکانس پردازنده گرافیکی فراهم میکند.
به دلیل ایزوله نبودن کامل محیط و حساسیت بالای دستگاه Sound Meter، بدون مقایسه با سایر کارتها و درج اعداد دقیق در جدول، تنها به ارائه حدود نویز صوتی اندازهگیری شده بسنده میکنیم. در حالت Idle با توجه به از حرکت ایستادن فنها در حالت Quiet Mode، نویز صوتی تولید شده از کارت گرافیک به صفر میرسد. در شرایط Load کامل نیز حداکثر سرعت چرخش فنها در پروفایل پیشفرض بایوس Quiet Mode به ۹۸۰RPM میرسد که از فاصله ۱ متری سیستم تست، نویزی در حدود ۲۹db اندازهگیری میشود.
باید در نظر داشت نویز اندازهگیری شده برای کاربر، به دلیل نصب کارت گرافیک درون کیس کمتر بوده و صدای فنها عملاً از فاصله یک متری قابل شنیدن نیست.
تستهای ۳DMARK 2013
سری نرمافزارهای ۳DMARK کمپانی Futuremark از سال ۱۹۹۹ تاکنون، بدون شک یکی از محبوبترین و معتبرترین نرمافزارهای تست کارایی کارتهای گرافیک بودهاند. شاید منحصربهفردترین ویژگی نتایج تستهای این دو نرمافزار ایزوله بودن نتایج تستهای GPU و CPU میباشد که نتایج تستهای هر یک از قطعات نامبرده شده را نسبت به دیگری متمایز میکند. این امر کمک میکند تا بر روی پلتفرمهای مختلف نتایجی حدوداً یکسان را برای یک مدل کارت گرافیک داشته باشیم. درنتیجه مقایسه بین مدلهای مختلف کارتهای گرافیک حتی در پلتفرمهای مختلف نیز با سهولت بیشتری انجام میشود.
در جدیدترین نسخه ۳DMARK با اضافه شدن تست Time Spy قابلیت سنجش کارایی کارتهای گرافیک در API جدید، بسیار مدرن و البته پربازده DirectX 12 نیز فراهم شده است. به واسطه موتور گرافیکی ناب و بسیار کارآمد این تست، تمامی منابع مرتبط با رئوس، تکنیکهای پیاده سازی Tessellation و فراخوانی Compute Shader ها در سنگینترین و پیچیدهترین حالت ممکن صورت میگیرد تا تمامی تکنولوژیهای جدید پیاده سازی شده در DirectX 12 به بهترین نحو ممکن کفایت و کارایی خود را در عمل ثابت کنند.
ارت گرافیک GTX 1660Ti با داشتن تنها ۱۲۸ هسته Cuda بیشتر نسبت به GTX 1660، اما به دلیل برخورداری از حافظههای GDDR6 و فرکانس موثر بیشتر توانسته است در تست گرافیکی ۳Dmark13 اختلاف بیشتری ایجاد کرده و فاصله میان رده اقتصادی انویدیا و میان رده RTX 2060 را کم کند.
جمعبندی و امتیاز
کارت گرافیک GTX 1660 Ti از رده اقتصادی/ارزان قیمت را میتوان بهترین گزینه انویدیا برای گیمرهایی با مانیتور Full-HD و نرخ نوسازی ۶۰Hz دانست. این کارت قادر است در بیشتر بازیهای AAA روز با حداکثر تنظیمات گرافیکی نرخ متوسط فریم بیش از ۶۰fps ارائه دهد و تجربه دلچسبی از حیث گیمینگ برای کاربر به ارمغان آورد. همچنین با داشتن ۶GB حافظه و کاهش تنظیمات گرافیکی قادر است در رزولوشن Quad-HD نیز به متوسط نرخ فریم ۶۰fps دست یافت که برای کارت گرافیکی در این سطح بسیار ارزنده است.
از دیگر ویژگیهای این کارت میتوان به پتانسیل بالای توان خام پردازشی آن اشاره کرد که در محدوده قیمت خود میتواند به راحتی نیازهای مرتبط با رندرینگ و سایر امور گرافیکی مبتنی بر GPU را مرتفع سازد.
از طرفی طراحی برد و خنککننده نمونه مورد بررسی که توسط بخش ویژه گیمینگ و اورکلاکینگ ایسوس (ROG) انجام شده است، کاملاً منحصر به فرد بوده و قابل تحسین است. به طوری که اگر ندانید کارت گرافیک مذکور یک کارت رده اقتصادی است، طراحی PCB، امکانات اورکلاکینگ و مادینگ و خنککننده آن نوید یک محصول ردهبالا و خاص را میدهند.
هنگام نقد و بررسی، بارزترین مشخصه این کارت گرافیک، بیصدا بودن آن بود. در واقع خنککننده قدرتمند و سه فن Strix به قدری توان دفع گرما را دارد که پردازنده گرافیکی TU116-400 با TDP معادل ۱۲۰w حتی در حالت اورکلاکینگ نیز هیچ چالشی را برای آن ایجاد نمیکند و سرعت چرخش فنها از ۱۱۰۰RPM فراتر نمیرود. پس از باز کردن خنککننده و بررسی PCB به جرأت میتوان گفت که مدار رگولاتور ولتاژ و امکاناتی مانند نقاط اندازهگیری ولتاژ روی آن، نه تنها برای گیمینگ بلکه برای Extreme Overclocking تعبیه شدهاند.
نکات مثبت:
- طراحی و نورپردازی زیبا
- خنککننده قدرتمند و بیصدا
- کامپوننتهای خاص و با کیفیت
- امکانات منحصر به فرد
نکات منفی:
- قیمت زیاد نسبت به MSRP