تفاوت تلویزیون و مانیتور چیست؟ می توانیم به جای مانیتور تلویزیون بخریم؟
اگر شما هم تصور میکنید که تکنولوژی استفاده شده در ساخت تلویزیون و مانیتور، یکسان است باید به شما بگوییم که سخت در اشتباه هستید! مشابه بودن این دو دستگاه بسیاری از خریداران را به اشتباه میاندازد و این سوال را بهوجود میآورد که آیا میتوان بهجای مانیتور تلویزیون خرید؟ ادامه این مطلب را مطالعه کنید تا با بررسی صفر تا صد تفاوتهای مانیتور و تلویزیون، پاسخ این سوال را دریافت کنید.
تفاوت تلویزیون و مانیتور چیست؟
با گذشت زمان، تکنولوژی بهکار رفته در مانیتورها و تلویزیونها دستخوش تغییراتی شده و قابلیتها و امکانات بسیاری به این دستگاهها اضافه شده است. شاید در نگاه اول مانیتور و تلویزیون کاملا یکسان به نظر برسند اما باید پذیرفت که با وجود شباهتهای بسیار، این دو دستگاه تفاوتهای اساسی نیز دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر ابعاد
به طور معمول، اندازه مانیتورها از ۲۴ تا ۲۷ اینچ است، اما اندازه صفحه نمایش تلویزیونها، از ۴۰ اینچ شروع میشود و به بیش از ۱۰۰ اینچ میرسد. به علت بزرگ بودن ابعاد تلویزیونها، بسیاری از گیمرها، آن را به مانیتور ترجیح میدهند تا بهتر در فضای بازی قرار بگیرند.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر کیفیت تصویر
وضوح تصویر در یک صفحه نمایش به اندازه و تراکم پیکسلی آن بستگی دارد؛ هر چه صفحه نمایش بزرگتر باشد، تراکم پیکسلی کمتر خواهد بود. در نتیجه، اگر یک مانیتور از نظر تراکم پیکسلی با یک تلویزیون برابر باشد، دستگاه کوچکتر، تصاویر شارپ و واضحتری نشان میدهد. این موضوع بر قیمت تلویزیون و مانیتور هم تاثیرگذار است، بهطوریکه تراکم پیکسلی بیشتر باعث بالا رفتن قیمت دستگاه میشود.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر تعادل رنگی
یکی دیگر از تفاوتهای تلویزیون و مانیتور در خصوص تعادل رنگ آنها است. در تلویزیون رنگها با کیفیت بهتری نسبت به مانیتور نشان داده میشود.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر سخت افزار
یکی از مهمترین تفاوتها میان تلویزیون و مانیتور در رابطه با سخت افزار آنها است. صفحه نمایش تمام دستگاهها از جمله مانیتور و تلویزیون دارای قطعات مختلفی هستند که به کمک آنها، اطلاعات دریافتی به تصاویر قابل مشاهده تبدیل میشوند. تعداد قطعات و اجزای داخلی در مانیتور، بسیار کمتر از تلویزیون است؛ زیرا اطلاعات ارسالی به مانیتورها با سرعت بالاتری نشان داده میشوند.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر نرخ نوسازی
در سالهای اخیر، نرخ نوسازی در تلویزیونهای نسل جدید به ۱۲۰ هرتز رسیده که به نوبه خود انقلابی عظیم در این صنعت است. هرچند، مانیتورهای جدید نیز با استفاده از فناوریهای پیشرفته به نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز دست یافتهاند اما بسیاری از گیمرها، استفاده از این تکنولوژی را برای اجرای بازیهای مجازی مناسب نمیدانند.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر سرعت نمایش تصاویر
سرعت نمایش تصویر در مانیتور بیشتر از تلویزیون است. برای مثال، سرعت نمایش تصویر در مانیتور کمتر از ۱۰ میلیمتر بوده اما در تلویزیون بین ۴۰ تا ۶۰ میلیمتر است. همین موضوع باعث میشود تا بسیاری از گیمرها برای اجرای بازی، مانیتور را به تلویزیون ترجیح بدهند.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر زمان پاسخ دهی
زمان پاسخ دهی به معنای مدت زمانی است که پیکسلهای صفحه نمایش برای تغییر صحنهها، تغییر رنگ میدهند. این پروسه، حتی در در تلویزیونهای HD نیز نسبت به مانیتورها طولانیتر است. درواقع، در مانیتورها از بعضی زوایای پردازش تصاویر و زاویه دید صرف نظر میشود تا سرعت پاسخدهی افزایش یابد.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر پورتهای ورودی و خروجی
تلویزیونها دارای چندین پورت HDMI هستند که با کمک این پورتها، میتوان آنها را به دستگاههای متعدد متصل کرد. این در حالی است که مانیتورها فقط یک عدد پورت HDMI برای اتصال به یک دستگاه دیگر دارند. علاوه بر آن، این دستگاهها مجهز به پورتهای دیگری همچون پورت Display هستند که رزولوشنهای بالاتر را پوشش میدهد؛ تلویزیون فاقد اینگونه پورتها است.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر فریم ریت
فریم ریت تعداد دفعاتی است که تصاویر توسط کارت گرافیک رندر شده و بر روی نمایشگر به نمایش در میآیند. فریم ریت در مانیتور، نسبت به تلویزیون بالاتر است؛ در نتیجه، مانیتور از این نظر برای گیمرها کاربرد بیشتری دارد.
تفاوت تلویزیون و مانیتور از نظر دریافت فرکانسهای رادیویی
یکی دیگر از تفاوتهای تلویزیون و مانیتور آن است که تلویزیون، بر خلاف رادیو، به واسطه RF Tuner قابلیت دریافت فرکانسهای رادیویی و تبدیل آنها به فرکانسهای میانی را دارد. در این راستا، RF Tuner پس از دریافت سیگنالهای رادیویی و تصویری، هر یک را به بخش مرتبط ارسال کرده و سپس با انجام روند ذخیره سازی و ثبت کانال در تلویزیون، این کانالها به صورت یش فرض در حافظه نمایشگر ذخیره میشوند.
آیا میتوانیم به جای مانیتور، تلویزیون بخریم؟
با توجه به تفاوتهای ذکر شده، این سوال پیش میآید که آیا میتوانیم به جای مانیتور، تلویزیون بخریم؟ باتوجه به اینکه قیمت تلویزیون نسبت به مانیتور مقرون بهصرفهتر است، چه تفاوتهایی مانع میشوند تا ما نتوانیم تلویزیون را جاگزین مانیتور کنیم؟
تفاوت در نحوه اتصال
تلویزیونها فاقد خروجی Display هستند. این خروجی برای پشتیبانی از رزولوشن و نرخ نوسازی بالاتر طراحی شده است، درنتیجه، از این نظر نمیتوانند جایگزین مانیتورها باشند. گیمرها در هنگام بازی، به رزولوشن و نرخ نوسازی بالا نیاز دارند که متاسفانه تلویزیونها، در این زمینه به اندازه کافی توانا نیستند.
تلویزیونها بسیار بزرگتر هستند
ابعاد بزرگ تلویزیون از جهاتی اجازه نمیدهد تا کاربران از آن به جای مانیتور استفاده کنند. تلویزیون در ابعاد بزرگتری نسبت به مانیتور ساخته میشود تا وسعت دید بیشتری داشته باشد؛ زیرا اصولا افراد با فاصله بیشتری نسبت به تلویزیون قرار گرفته و به تماشا آن مینشینند. این در حالی است که افراد در هنگام استفاده از مانیتور، در فاصله کمتری از آن قرار میگیرند؛ زیرا وسعت دید کمتری برای تماشای مانیتور لازم است.
برای مثال، یک مانیتور ۲۷ اینچی با رزولوشن ۱۰۸۰ از فاصله نزدیک تصاویر شارپ و واضحی ارائه میدهد؛ اما اگر نزدیک به تلویزیونی ۵۰ اینچی با همین رزولوشن قرار بگیرید، متوجه خواهید شد که تصاویر حالت پیکسلی داشته و وضوح کافی ندارند.
مانیتور برای رابط کاربری انعطاف پذیرتر طراحی شده
شما در زمان استفاده از مانیتور، دائما با دسکتاپ یا برنامه خاصی کار میکنید اما در زمان تماشای تلویزیون، محتوای ضبط شده و غیر قابل تعاملی را مشاهده میکنید. محتوایی که در تلویزیون نمایش داده میشود، اصولا از قبل ضبط شده است و احتمال رخ دادن مشکلاتی مانند خطای پنل ورودی و تاخیر در زمان پاسخ، بسیار پایینتر از مانیتور است که محتوا در آن به صورت مستقیم پخش میشود.
حتما شما هم در هنگام خرید تلویزیون برای انتخاب ابعاد تلویزیون دچار مشکل و ابهام شدهاید. برای خرید تلویزیون با ابعاد مناسب، باید اندازه فضا و راحتی را در نظر بگیرید. با بزرگتر شدن ابعاد تلویزیونهای مختلف، پیدا کردن سایز مناسب تلویزیون برای فضای خانه یا محل کار، اهمیت بیشتری پیدا کرد.
علاوه بر آن، فریم ریت تلویزیون در بازه ۲۴ تا ۳۰ fps قرار میگیرد که نسبت به فریم ریت مانیتور، بسیار پایینتر است. از این رو، اگر سیستم خود را به یک تلویزیون با زمان پاسخ بالا متصل کرده و بازی ۶۰ fps بر روی آن اجرا کنید، متوجه میشوید که کیفیت اجرایی بازی بر روی تلویزیون بسیار پایین بوده و تصاویر با تاخیر پردازش میشوند.