فوت و فن های نگهداری از این گیاه خاردار
آلوئهورا این روزها یکی از رایج ترین گیاهانی است که در آپارتمان ها و خانه ها از آن نگهداری میکنند. شاید برایتان عجیب باشد که چگونه این گیاه که ظاهری شبیه کاکتوس دارد،می تواند به پای ثابت سالن پذیرایی،تراس یا گلخانه های خانگی تبدیل شود. افراد زیادی که آلوئهورا در خانه نگهداری می کنند علاوه بر آنکه نگهداری این گیاه را ساده و بی دردسر می دانند،از خواص درمانی آن نیز بهره می برند. آلوئهورا که با نام صبر زرد نیز شناخته میشود از جمله گیاهانی است که در طب سنتی هند « آیورودا»،جنبه های درمانی مختلفی دارد و به صورت خوراکی و موضعی مصرف می شود.
چه دمایی مناسب این گیاه است؟
بهترین آلوئهورا در سرزمین های گرمسیری و خشک کشت می شود پس اگر می خواهید در آپارتمانتان آلوئه ورا نگهداری کنید،باید به دمای هوا و میزان آبی که به این گیاه می دهید توجه کنید. بهترین دما برای آلوئهورا ۱۷ تا ۲۴ درجه سانتیگراد گرما و سرمای شدید سلامت گیاه را به خطر میاندازد. پس اگر در منطقه ای زندگی میکنید که روزها خیلی گرم و شب های خیلی سرد دارد بهتر است از نگهداری این گیاه صرف نظر کنید یا آن را درون آپارتمان یا خانه نگهداری کنید؛یا متناسب با دمای هوا آن را به بیرون خانه منتقل کنید تا گیاه نور خورشید را به صورت مستقیم دریافت کند.
چقدر آب بدهیم؟
برای آبیاری آلوئهورا برنامه ریزی دو هفته ای داشته باشید. میتوانید در فاصله ۱۲ تا ۱۴ روز به طور مرتب به این گیاه آب بدهید. میزان آبی که به گیاه می دهید،باید به گونه ای باشد که آب از زهکش گلدان خارجنشود. اگر در موقعیتی قرار گرفتید که میزان آب بیشتری به گیاه دادید و آب در زیر گلدانی جمع شد حتما آب مازاد را سریعتر تخلیه کنید چون رطوبت بیش از اندازه به سلامت ریشه ها آسیب می رساند آنها را فاسد میکند. بهترین حالت برای آبیاری آلوئهورا زمانی است که خاک آن کاملاً خشک باشد. برای چک کردن خشکی خاک کافی است خاک را با انگشتتان لمس کرده یا یک بند انگشت را در خاک فرو کنید تا از میزان خشکی خاک مطمئن شوید؛در این شرایط آلوئه ورا را آبیاری کنید. فراموش نکنید فاصله آبیاری آلوئه ورا را در زمستان از دو هفته به یک ماه تغییر دهید. این گیاه در زمستان به خواب می رود و نیازش به آبیاری کمتر می شود.
از چه کودی استفاده کنیم؟
بهترین خاکی که میتوانید برای آلوئهورا استفاده کنید،ترکیبی از ماسه یا پولیت ۴۰ درصد با خاک برگ است. البته بهتر است این ترکیب را درون گلدان سفالی تجربه کنید. باید مراقب باشید هنگام تعویض خاک زهکشی های گلدان را مسدود نکنید. وجود این زهکشی ها مانع از فساد ریشه ها می شود. بهترین زمان برای تغییر خاک گلدان هر ۶ ماه یکبار است. هنگام انتخاب گلدان از روز اول به سایز آن توجه کنید. انتخاب گلدانهای کوچک شما را خیلی زود به دردسر تعویض گلدان می اندازد؛بنابراین بهتر است از ابتدا متناسب با سن گیاه و حجم ریشه آن سراغ گلدان مناسب بروید. فراموش نکنید بعد از گذشت یک سال،حجم ریشه های آلوئه ورا بیشتر میشود و گلدان نیاز به تعویض پیدا میکند.
چطور تکثیرش کنید؟
برای تکثیر گیاه آلوئه ورا روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از پاجوش هاست. آلوئهورا هر ۶ ماه یکبار پاجوش ها یا جوانه هایی می زند که درست در قاعده گیاه رشد می کند. این جوانه ها بهترین و ساده ترین روش خانگی برای تکثیر آلوئه ورا است. خیلی آرام و به آهستگی این جوانه ها را از گیاه جدا کنید و آن ها را در یک گلدان جداگانه قرار دهید. پاجوش ها برای تکثیر باید ریشههای خودشان را داشته باشند؛پس موقع جدا کردن پاجوش ها مراقب ریشه های کوچک آنها باشید. به مرور زمان طی دو تا سه هفته ریشه های گیاه شروع به رشد می کنند و بزرگ میشوند و آلوئه ورا کوچک به یک آلوئهورا مستقل تبدیل می شود.
قبل از خرید بدانید
آلوورا گیاه طبیعت و بیابان است؛پس به نور زیاد احتیاج دارد اما این نور باید غیر مستقیم باشد.
از آنجا که آلوئهورا بسیار شبیه کاکتوس است و در گروه گیاهان گوشتی قرار دارد،پس نیازی به آبیاری هر روزه ندارد.
بهتر است خاک این گیاه مثل خاک انواع کاکتوس شنی باشد.
هنگام تکثیر گیاه باید مراقب باشید ریشهای پا جوش ها در معرض هوا قرار نگیرند.
گیاه آلوئهورا بر خلاف دیگر گیاهان نیازی به اسپری کردن و مرطوب شدن برگ هایش ندارد.
چه آفت هایی سراغش می آیند؟
لکه سیاه نام نوعی آفت است که می تواند سلامت آلوئهورا را به خطر بیاندازد. این لکه های سیاه در اثر گزش حشرات تخم ریزی آنها روی آلوئهورا دیده می شود. این نوع آفت معمولاً در شرایطی که آلوئهورا در مزرعه پرورش داده می شود زیاد دیده می شود. پوسیدگی ریشه نیز یکی از دیگر شایع ترین مشکلاتی است که می تواند آلوئهورا را از بین ببرد. پوسیدگی ها غالباً ناشی از آبیاری بیش از اندازه گیاه است. علاوه بر این شپشک سفید یا شپشک آرد آلود نیز از جمله آفت های این گیاه است که در شرایطی آلوئهورا را در مزرعه کشت بدهند و شما آن را به خانه بیاورید ممکن است گیاه تان به آن آلوده باشد.
از آلوئهورا بیشتر بدانید
آلوئهورا از جمله گیاهانی است که ۹۰ درصد آن را آب تشکیل میدهد و ۱۰ درصد باقیمانده آن شامل ترکیباتی است که خواص درمانی فراوانی دارد. خاصیت ضد آنتی باکتریال و ضد میکروبی،آنتی اکسیدان ویتامینهایA،B،CوE ،آمینو اسید و اسیدهای چرب ضروری از جمله مواد مغذی و مفیدی هستند که در ۱۰ درصد باقی مانده از بافت آلوئهورا وجود دارد. بسیاری از انواع آلوئهورا در جهان خوراکی اند و از آن برای تهیه انواع سالاد،دسر،غذا و نوشیدنیها استفاده میشود. برخی مردم از آلوئهورا و ماسک های تولید شده آن،برای درمان بیماریهای پوستی استفاده می کنند.
خواص آلوئهورا را بشناسید
مصرف خوراکی آلوئهورا به صورت طبیعی به درمان یبوست و پاکسازی روده ها کمک می کند. فیبر موجود در این گیاه قابل توجه است.
مصرف ژل تهیه شده از آلوئه ورا یا نوشیدن طبیعی تهیه شده از آن مانند مرهمی بر دستگاه گوارش است و می تواند سوء هاضمه را درمان کند.
ماسک کردن ژل طبیعی یا ماسک های تولید شده بهداشتی از آلوئهورا،می تواند به کاهش التهاب های پوستی کمک کند.
مرهم کردن ژل آلوئهورا روی گزیدگی حشرات می تواند آرامش بخش و تسکین دهنده باشد.
چطور از ژل آلوئه ورا استفاده کنید
اگر در خانه آلوئه ورا دارید،می توانید از ژل و شیر آن استفاده کنید. کافی است یک برش مورب روی برگ های آلوئه ورا بیندازید تا شیرابه آن خارج شود. برای جدا کردن ژل از برگها نیز باید گیاه را به آرامی و از طول ببرید و با برش عرضی،ژل میانی آن را خارج کنید. این ژل مزه خاصی ندارد اما اگر گاهی احساس می کنید طعم تلخی دارد،احتمال آنکه ژل از برگ به خوبی جدا نشده باشد زیاد است. این را میتوان به صورت خوراکی یا موضعی برای درمان آفتاب سوختگی،زخم و التهاب های پوستی استفاده کرد. نکته مهم این است که در مصرف گیاه آلوئهورا نباید زیادهروی کرد چرا که مصرف بیش از اندازه آن موجب از بین رفتن تعادل آب و الکترولیتهای بدن می شود. توصیه شده روزانه بیش از یک قاشق از ژل آلوئهورا میل نکنید.